Penjawat awam disaran beri perhatian pada tonggak ...

Budaya turun padang hanya sesuai dengan kerjaya,kalau staf pejabat ,nak keluar minum di sekeliling kawasan pejabat untuk bergaul dengan masyarakat pun tak boleh hanya terperap dikantin,dah rasa nak mual Dato ali patut turun padang Tengok kt padang ni PA dh huru hara dh ni. Pakai remote control lagilah para BOSS lepas ni nanti. Nama dah boss, org2 bawahan kan ramai Sebab tu mereka enggan turun padang tapi nak gaji besar dan jadi boss2 besar. Pastikan ramai org sambut dato masa turun padang Pastikan orang dipaksa dtang tu penuh padang Sebab Pegawai dan Kakitangan kerajaan termasuk jawatan kontrak ialah mata dan telinga kerajaan.

Sebab pegawai dan kakitangan jawatan kontrak tidak di'iktiraf' sebagai penjawat awam kerajaan, dan diberi tugasan yang tidak melibatkan 'penurunan tugas' atau 'perwakilan kuasa'. Sebab jawatan kontrak dibaharui setiap 2 tahun sekali dan diberi ganjaran 'pencen KWSP' setiap 2 tahun sekali.

Sebab 'tempoh khidmat' jawatan kontrak tidak dimasukkira dalam pengiraan pencen apabila bersara sekiranya berjawatan tetap kerajaan 5. Sebab 'pesara' jawatan kontrak boleh membocorkan rahsia kerajaan apabila meninggalkan jawatan kontrak. Sebab 'Kerajaan' cuai apabila mengkaji dan membuat dasar penjawat kontrak bagi pengambilan pegawai dan kakitangan kerajaan jawatan kontrak, demi mengurangkan beban kewangan pengurusan kerajaan.

New minimum salary to be announced next year

Sebab 'Kerajaan' boleh membuat dasar pengambilan 'orang asing' untuk mengisi jawatan2 tertentu dalam kerajaan, sedangkan rakyat atau orang awam masih RAMAI yang berkelulusan, berkelayakan, berwibawa dan berketrampilan' untuk mengisi jawatan2 yang dicadang diisi oleh 'orang asing'.

Sebab dasar Kerajaan yang 'double-standard' terhadap rakyat sendiri yang taat setia dan mencari kerja dengan Kerajaan tidak dapat layanan yang sepatutnya. SEKIAN kata hati seorang pesara gred 52 yang taat setia dengan dasar kerajaan walaupun sudah pencen dan seorang wira yang tidak mahu dicanang dan didendangkan.

Sebab sekarang ni penjawat awam PA telah terdidik bila disebut bertugas ialah punctual datang kad perakam waktu, kerja, rehat jam 10, kerja rehat dan solat tengahari, kerja rehat kopi koner jam 3, kerja dan punctual balik kad perakam waktu termasuklah majlis punctual terakhir persaraan PA.

Maksud berfikir di luar kotak pula contohnya begini. Dalam kisah ini siapa yang salah. Penjawat Awam kita adalah yang terbaik jika dibanding dengan negara luar. Sebagai contoh: Saya banyak melawat cuti persendirian ke luar negara selalu terjumpa dengan Imigresen yang minta 'tips' atau duit selamat datang ke negara mereka.

Perkara sama berlaku apabila balik. Di Malaysia saya tak pernah terbaca atau terdengar ada PA yang secara terang2 minta2 duit begitu. Buat masa ini Anugerah tersebut diberi secara umum atas nama Jabatan bukan Unit atau Bahagian di Jabatan berkenaan. IC dan lokasi. AWAM: Nama saya, ic nombor lokasi disini sekian-sekian.

AWAM: Benar tak bohong. AWAM :Terima kasih saje lah! Pikir dlm kotak la ni Lembu kena lnggr pn tel polis Panggil la kwn2 awak. Pada aku. Fikir di luar kotak. Patut nyer polis tu tk yah kejar, buat penat jerr Habis duit kerajaan.

Yg betul nyer, cepat2 balik balai ambil kon buat sektn j.Ini dapat membantu YBM Tujuan kunjung hormat ini antara lain bagi berkongsi pandangan dan mendapatkan nasihat beliau dalam beberapa isu perkhidmatan Hal Ehwal Islam antaranya :. Semoga rohnya bersama orang orang yang soleh. Dari Quarantine kepada Qurantime COVID : Sehingga 12 tengah malam 19 Mac10, ahli jemaah tabligh yang hadir majlis perhimpunan di Masjid Jamek Seri Petaling telah diperiksa, 4, sampel diambil dan positif.

Seorang jemaah tabligh berunur 34 tahun telah meninggal dunia kelmarin. KKM menyeru ahli jemaah tabligh yang belum tampil untuk diperiksa untuk tampil untuk diperiksa oleh KKM. Lakukanlah amalan yang bermanfaat sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini.

Gunakan untuk memperbanyakkan berdoa dan berzikir serta melaksanakan solat berjemah bersama keluarga. Jadikanlah ia peluang merapatkan hubungan kekeluargaan dan meningkatkan perasaan mahabbah.

Syarahan dan kuliah agama juga masih boleh diikuti secara dalam talian melalui sumber berautoriti. Bagi mereka yang perlu berkhidmat, laksanakanlah dengan penuh dedikasi dan semoga Allah SWT mengganjari Mereka yang perlu melakukan kerja dari rumah, laksanakanlah dengan penuh sifat amanah demi kemaslahatan ummah. Bagi mereka yang dikurniakan kelebihan rezeki, jadikanlah ia medan untuk meningkatkan rasa syukur serta menginsafi golongan yang kekurangan dan memerlukan.

Jika berpeluang, ambillah kesempatan untuk menghulurkan sumbangan dan berkongsi rezeki bersama golongan yang memerlukan terutama pada waktu kesempitan ini. Untuk lebih banyak bahan menarik, jangan lupa klik di Bio link kami di linkin. Ia dipengerusikan oleh YBhg. Turut hadir, YBhg.

Datuk Dr. Ahli-ahli muzakarah juga telah meneliti pembentangan kajian pandangan hukum oleh Dr. Ia dikendalikan oleh YBhg. Saya mengucapkan sekalung penghargaan atas kerjasama penuh dan komitmen jemaah tabligh Malaysia dalam menangani penularan wabak COVID Last but not least, I would like to thank the Tablighi Jamaat Malaysia for giving full cooperation and commitment to the authorities in containing the spread of COVID Muslims in Malaysia are reminded to heed the guidelines and instructions issued by the Ministry of Health, the Department of Mufti, and the Department of State Islamic Affairs respectively from time to time.

Langkau ke.Sinar Harian Hasniza Hussain. Presidennya, Adnan Mat berkata, pihaknya yakin Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan kerajaan semalam juga adalah amat tepat bagi mengawal penularan wabak itu demi menjaga kepentingan rakyat.

Selain itu Adnan berkata, Cuepacs juga berharap kerajaan dapat mengambil inisiatif atau langkah yang sewajarnya dalam menjaga kebajikan penjawat awam yang terpaksa bertugas sepanjang tempoh perintah kawalan dilaksanakan.

Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan kerajaan itu meliputi enam perkara termasuk penutupan sekolah, premis swasta, institusi pengajian tinggi IPT. Bagaimanapun, perkhidmatan-perkhidmatan penting serta pasar awam, pasar raya, kedai runcit dan kedai serbaneka akan tetap dibuka kepada orang ramai.

Beliau berkata, ia sedikit sebanyak boleh membantu meringankan kerugian rakyat yang sudah menempah tiket sebelum ini. Menurutnya, penyedia perkhidmatan pelancongan dan perhotelan tempatan juga perlu bertimbang rasa sekiranya terdapat tempahan yang terpaksa dibatalkan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Include Covid in quarantine leave list, urges Cuepacs. Bernama. Its president, Adnan Mat, said Covid should be included in Service Circular No 11considering that the disease has been declared a pandemic. The circular pertains to provision for quarantine leave for six infectious diseases, namely hand, foot and mouth disease HFMD ; dengue fever and dengue haemorrhagic fever; measles, chickenpox, diphtheria and malaria. It also called on financial institutions to postpone and restructure loan repayments of civil servants and private sector employees whose income has been badly affected by the Covid infection.

Adnan also said Cuepacs welcomed the initiative by the health ministry to place 1, trainee doctors in government hospitals across the country to help smoothen day-to-day operations following the spread of Covid Oleh Suzalina Halid. Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam CUEPACSAdnan Mat, berkata inisiatif itu perlu berikutan pihaknya banyak menerima keluhan daripada pekerja yang kehilangan pendapatan atau diberi notis cuti sementara tanpa gaji, susulan ada syarikat dan industri yang terjejas ekoran wabak ini.

Pada masa sama, Adnan berkata, pihaknya juga ingin mencadangkan kepada kerajaan supaya memasukkan penyakit COVID dalam pekeliling bilangan 11 tahun yang membolehkan ibu bapa dan penjawat awam mendapatkan kemudaha cuti kuarantin atas sebab wabak itu.

Selain itu katanya, Kementerian Kesihatan diminta menyediakan keperluan kritikal seperti pemakaian peralatan perlindungan diri PPE yang mencukupi untuk semua warga kerjanya dalam berdepan pandemik ini. By Bernama - March 15, pm. Its president Adnan Mat said Covid should be included in the Service Circular Number 11 Year considering that the disease has been declared a pandemic. The circular pertains to provisions on quarantine leave for six infectious diseases, namely hand, foot and mouth disease HFMD ; dengue fever and dengue haemorrhagic fever; measles, chickenpox, diphtheria and malaria.

He also called for financial institutions to postpone and restructure loan repayments of civil servants and private sector employees whose income are affected by the Covid outbreak. Adnan also said Cuepacs welcomed the initiative by the Health Ministry to place 1, trainee doctors in government hospitals across the country to help smooth the day-to-day operations following the spread of Covid N ajmi Syahiran Mamat.

Mac 13, MYT.Nurul Erwani berkata, anaknya yang berusia 10 bulan itu turut kelihatan seronok bermain dengan ibu bapanya.

penjawat awam disaran beri perhatian pada tonggak ...

Nurul Erwani berkongsi video beliau memegang Ainul Mardhiah dan gambar bayi berkenaan sedang tidur. Ainul Mardhiah, bayi yang menghidap Germ Cell Tumour selamat menjalani pembedahan membuang ketumbuhan di mulutnya di sebuah hospital di London pada 10 Jun lalu. Ketumbuhan pada mulut bayi berkenaan yang mula membesar sejak dilahirkan hingga mencapai berat gram itu, berjaya dibuang sekumpulan pakar bedah dan anestetik, diterajui Ketua Unit Craniofacial hospital berkenaan, Prof David Dunaway.

Keadaan kesihatan Ainul Mardhiah yang semakin stabil juga membolehkan bayi itu dipindahkan ke wad biasa sejak Jumaat lalu, dengan semua jarum di tangan dan kakinya sudah dicabut.

Berita Foto Video Sukan.

Police detain three men for assaulting Uber driver

Home Berita Malaysia Ainul kini sudah mampu berdiri. Berita Malaysia. Maritim Malaysia tingkat penguatkuasaan PKP, kekang jenayah rentas sempadan. Aliran keluar asing berjumlah RM juta pada minggu lepas. Sistem perbankan Malaysia kukuh. Latest article. Pakistan yang merupakan negaraSinar Harian Hasniza Hussain.

Presidennya, Adnan Mat berkata, pihaknya yakin Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan kerajaan semalam juga adalah amat tepat bagi mengawal penularan wabak itu demi menjaga kepentingan rakyat. Selain itu Adnan berkata, Cuepacs juga berharap kerajaan dapat mengambil inisiatif atau langkah yang sewajarnya dalam menjaga kebajikan penjawat awam yang terpaksa bertugas sepanjang tempoh perintah kawalan dilaksanakan.

Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan kerajaan itu meliputi enam perkara termasuk penutupan sekolah, premis swasta, institusi pengajian tinggi IPT. Bagaimanapun, perkhidmatan-perkhidmatan penting serta pasar awam, pasar raya, kedai runcit dan kedai serbaneka akan tetap dibuka kepada orang ramai.

Beliau berkata, ia sedikit sebanyak boleh membantu meringankan kerugian rakyat yang sudah menempah tiket sebelum ini. Menurutnya, penyedia perkhidmatan pelancongan dan perhotelan tempatan juga perlu bertimbang rasa sekiranya terdapat tempahan yang terpaksa dibatalkan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

penjawat awam disaran beri perhatian pada tonggak ...

Include Covid in quarantine leave list, urges Cuepacs. Bernama. Its president, Adnan Mat, said Covid should be included in Service Circular No 11considering that the disease has been declared a pandemic.

Ainul kini sudah mampu berdiri

The circular pertains to provision for quarantine leave for six infectious diseases, namely hand, foot and mouth disease HFMD ; dengue fever and dengue haemorrhagic fever; measles, chickenpox, diphtheria and malaria.

It also called on financial institutions to postpone and restructure loan repayments of civil servants and private sector employees whose income has been badly affected by the Covid infection.

Adnan also said Cuepacs welcomed the initiative by the health ministry to place 1, trainee doctors in government hospitals across the country to help smoothen day-to-day operations following the spread of Covid Oleh Suzalina Halid. Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam CUEPACSAdnan Mat, berkata inisiatif itu perlu berikutan pihaknya banyak menerima keluhan daripada pekerja yang kehilangan pendapatan atau diberi notis cuti sementara tanpa gaji, susulan ada syarikat dan industri yang terjejas ekoran wabak ini.

Pada masa sama, Adnan berkata, pihaknya juga ingin mencadangkan kepada kerajaan supaya memasukkan penyakit COVID dalam pekeliling bilangan 11 tahun yang membolehkan ibu bapa dan penjawat awam mendapatkan kemudaha cuti kuarantin atas sebab wabak itu. Selain itu katanya, Kementerian Kesihatan diminta menyediakan keperluan kritikal seperti pemakaian peralatan perlindungan diri PPE yang mencukupi untuk semua warga kerjanya dalam berdepan pandemik ini.

By Bernama - March 15, pm. Its president Adnan Mat said Covid should be included in the Service Circular Number 11 Year considering that the disease has been declared a pandemic. The circular pertains to provisions on quarantine leave for six infectious diseases, namely hand, foot and mouth disease HFMD ; dengue fever and dengue haemorrhagic fever; measles, chickenpox, diphtheria and malaria.

He also called for financial institutions to postpone and restructure loan repayments of civil servants and private sector employees whose income are affected by the Covid outbreak. Adnan also said Cuepacs welcomed the initiative by the Health Ministry to place 1, trainee doctors in government hospitals across the country to help smooth the day-to-day operations following the spread of CovidPost a Comment.

No comments:. Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments Atom. Daripada hambali1 Bayangkan kalau pembangkang berjaya memerintah Malaysia. Yang perlu diubah pertama-tamanya ialah nama Malaysia. Apabila saya baca kenyataan itu kelmarin, tidak munasabah apabila seseorang ke Kemaman yang memperkenalkan diri sebagai adinda Tuanku, tak kan orang Kemaman, Pegawai Daerah tidak mengenali siapa adinda Tuanku.

Dengan dasar baharu kerajaan negeri Kedah pimpinan Datuk Mukhriz Tun Mahathir kita boleh bangunkan agro-pelancongan Tak boleh harap kepada tanaman padi sahaja. Apa yang perlu dilakukan adalah mewujudkan lebih banyak latihan kemahiran yang sesuai bagi menggalakkan golongan belia di kawasan itu terlibat dalam bidang IKS, serta mampu melibatkan kaum-kaum wanita.

Jawapannya Ada Di Sini. Ia juga menaikkan saya ke satu imej tertentu kerana beliau Tun Dr Mahathir menjadi pemimpin untuk tempoh yang lama dan beliau masih ada sokongan yang tinggi.

Saya seronok dapat meneruskan apa yang beliau perjuangkan tetapi saya ada idea-idea saya sendiri. Selepas sesi pengenalan di Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan semalam, sesi berikutnya diadakan di Kelantan, Terengganu dan Pahang, esok.

Ini bermakna perwakilan UMNO di Terengganu akan dapat mengenali lebih dekat calon yang akan bertanding untuk Peringkat Pusat yang dijangka akan diadakan pada sebelah petang Bagaimanapun, beberapa pemimpin UMNO yang bertanding bagi beberapa jawatan termasuk Naib Presiden dan Majlis Tertinggi MT dalam pemilihan parti 19 Oktober ini mahu beberapa penambahbaikan dilakukan dalam sesi pengenalan calon.

Sambil menyifatkannya sebagai platform yang baik dan wajar digunakan sepenuhnya, mereka berkata penambahbaikan itu perlu bagi membolehkan mereka mengatur jadual untuk bertemu perwakilan. Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir yang menawarkan diri bertanding jawatan naib presiden UMNO berkata sesi pengenalan ini sangat berguna tetapi jadual sesi pengenalan begitu padat dengan tiga negeri setiap hari menyebabkan pemimpin serta perwakilan berdepan kekangan masa untuk menghadirinya.

Presiden Majlis Belia 4B Malaysia Mua'amar Ghadafi Jamaluddin yang sependapat dengan Mukhriz berkata ruang penambahbaikan perlu dilakukan bagi memberi peluang kepada mereka yang menawarkan diri bertanding pada masa depan bertemu perwakilan. Beliau yang menawarkan diri bertanding jawatan Exco Pergerakan Pemuda berkata penambahbaikan itu perlu disesuaikan dengan usaha UMNO yang sedang melaksanakan transformasi dalam pelbagai aspek termasuk pada pemilihan parti.

Ada laporan menyebut siri jelajah seluruh negara untuk memperkenalkan calon-calon untuk pemilihan UMNO yang bermula di Ipoh semalam dianggap satu perkara yang membosankan kecuali sorakan untuk calon naib presiden iaitu Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam. Kira-kira yang bertanding untuk pelbagai jawatan penting dalam majlis tertinggi, sayap Pemuda, Wanita dan Puteri menghadiri acara di Stadium Indera Mulia di Ipoh, semalam. Beberapa calon mengadu mereka hanya berdiri di atas pentas apabila nama mereka dipanggil untuk keluar.

Mereka merasakan penganjur sekurang-kurangnya boleh membenarkan perwakilan bersemuka dengan calon-calon dan diberi peluang berucap, terutama kepada muka-muka baharu. Sohaimi berkata, adalah lebih baik jika "sedikit " biodata calon diberikan. Ketua Puteri Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlinyang bersaing untuk kerusi exco Wanita berkata walaupun sesi ini adalah cara yang baik untuk perwakilan untuk mengenali calon-calon, sepatutnya aterdapat beberapa kelonggaran untuk kedua-dua belah pihak untuk bertemu.

Ketua Menteri Melaka Datuk Idris Haron, bagaimanapun berkata, adalah mustahil untuk semua calon yang memberi ucapan. Katanya, sudah cukup baik apabila calon-calon berdiri dan menunjukkan muka mereka kepada perwakilan," katanya. Semalam, kira-kira 2, perwakilan UMNO Perak hadir dalam sesi memperkenalkan calon bagi pemilihan peringkat tertinggi parti yang berlangsung di Stadium Indera Mulia, di Ipoh.

Pemilihan bagi exco ketiga-tiga sayap dijadualkan 12 Oktober dan MT pula pada 19 Oktober. Daripada blog Kickdefella. Yang sehingga kini tiada nampak perkembangan yang jelas melainkan Siaran Youtube yang menyiarkan Perkembangan Lebuhraya Kota Bharu -Kuala Krai kira kira 2 bulan yang lepas. Daripada jumlah tersebut, 55 peratus adalah pengundi berumur 40 tahun dan ke bawah. Zubir Embong kanan menyerahkan surat makluman kekosongan kerusi N. Fasal 30 1 Undang-Undang Tubuh Negeri menyatakan sekiranya seseorang ahli Dewan Undangan Negeri mati atau menjadi tidak layak untuk menjadi ahli Dewan Undangan Negeri itu maka hendaklah tempatnya itu menjadi kosong.

penjawat awam disaran beri perhatian pada tonggak ...

Jawatan Menteri Besar atau apa-apa jawatan pun bukan mutlak milik seseorang. Menteri Besar ditentukan oleh pucuk pimpinan dan diperkenankan oleh Sultan.

Paling atas yang menentukan ialah Pencipta Alam Semesta. Apa juga kehendaknya akan berlaku. Apakah Raja Bahrin mudah didekati rakyat Kuala Terengganu yang pelbagai golongan dari Yang Kaya hingga kepada yang miskin seperti nelayan, pekerja kontrak, pemandu teksi dan lain-lain?Presidennya, Adnan Mat, berkata, Tonggak 12 dengan jelas membawa maksud memastikan kelancaran dan kualiti perkhidmatan awam di tahap yang teratas.

Bahkan, kata Adnan, menepati dan menghormati masa bekerja perlu diberi penekanan dan diingatkan dari semasa ke semasa. Adnan berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Dr Zulkifli yang menegaskan, beliau tidak suka penjawat awam di bawah jabatan dan agensi kementerian mengabaikan waktu ketika menjalankan tugas. Dr Zulkifli pada Khamis juga berkata, pentadbirannya akan memperkenalkan cara kerja mengikut sistem piramid dan menitikberatkan konsep masa ketika bertugas.

Tonggak 12 yang merupakan dasar dan pegangan kepada sesuatu tindakan oleh penjawat awam menggariskan perkara-perkara seperti menghargai masa, nikmat mencipta, keseronokan bekerja, pengaruh teladan, keutamaan kesabaran dan peningkatan bakat. Selain itu, turut digariskan dalam Tonggak 12 adalah kebijaksanaan berhemat, ketekunan membawa kejayaan, memuliakan kesederhanaan, ketinggian peribadi, kekuatan sifat baik hati dan kewajipan menjalankan tugas.

Mengulas lanjut mengenai sistem piramid seperti yang dinyatakan oleh Dr Zulkifli, Adnan berkata, sistem piramid merupakan satu konsep yang berpaksi kepada tonggak yang di atas. Ia bermaksud pihak yang di atas perlu memantau pihak yang di bawah sementara yang di bawah perlu sentiasa yang menyokong pihak yang di atas.

Tambah Adnan, Cuepacs juga akan terus menyokong saranan menteri dalam mengingatkan penjawat awam terhadap kualiti perkhidmatan mereka. Berita Foto Video Sukan. Berita Malaysia. Maritim Malaysia tingkat penguatkuasaan PKP, kekang jenayah rentas sempadan. Aliran keluar asing berjumlah RM juta pada minggu lepas. Sistem perbankan Malaysia kukuh. Latest article. Pakistan yang merupakan negara


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *